Cosul de cumparaturi
este gol
Bine ai venit !  Autentificare clienti  |  Creare cont client
Anunțuri :
  • ~~~ Important: Asiguran transport GRATUIT pentru comenzile mai mari de 1.000 lei!
  • ~~~ OFERTA SECIALA! : La cantitati mai mari de 10 pomi din acelasi sortiment adaugati in cos "Set de 10 bucati" pentru a beneficia de preturi reduse
Catalog de produse
Atentionare
Pentru a fi siguri ca beneficiati de calitatea de top a produselor pepinierei Csaba Aiud va sfatuim sa cumparati aceste produse direct de la noi, fie online prin intermediul acestui site web, fie comandand produsele prin telefon la unul din numerele de telefon prezentate pe site. Nu ne asumam raspunderea pentru produsele pe care le achizitionati de la terti care pretind ca ar proveni de la Pepiniera Csaba Aiud.

Costurile de transport sunt suportate de clienti.

Va multumim pentru intelegere si asteptam comenzile dvs.
Coșul de cumpărături
Cosul de cumparaturi este gol
Urmăriți-ne pe Facebook

Sfaturi utile

Plantarea pomilor fructiferi necesita studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri si portaltoi. Pomii fructiferi se preteaza aproape pentru orice zona a tarii.

Alegerea terenului

Terenul ales si destinat plantarii pomilor fructiferi, fie ca este vorba de o suprafata mai mica sau de una mai mare, trebuie sa intruneasca anumite cerinte legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilitatile de udare si mecanizare.

Cele mai bune soluri pentru plantarea pomilor fructiferi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure favorabile pentru cultura pomilor.

 

Perioada de plantare

Perioada optima de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie si se poate prelungi pana in 20 noiembrie. Exista avantajul ca prinderea este sigura, deoarece exista in sol umiditate suficienta. In perioada de iarna ranile de pe radacini au timp suficent sa se cicatrizeze, emitand noi perisori absorbanti, care permit reluarea vegetatiei primavara timpuriu.

Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primavara, este recomandata a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind conditionata de udarile repetate, ce devin absolut obligatorii in perioada de seceta.

In vederea plantarii de toamna trebuie efectuate o serie de pregatiri absolut necesare si anume dupa care se executa plantarea propriu-zisa. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se planteaza in livada.

Stabilirea corecta a distantei

Stabilirea distantei dintre randuri si dintre pomi pe randuri se face pentru fiecare specie in parte de pe grupe de soiuri cu vigoare asemanatoare, tinandu-se seama si de portaltoiul utilizat, deoarece el are importanta foarte mare asupra cresterii pomilor.

Distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 3,5-4,5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Sunt foarte pretentiosi la acest factor caisii, piersicii, migdalii, ciresii, ca si unele soiuri de mar si par. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.

Pastrarea puietilor

Pentru pastrarea pe un timp mai indelungat, pomii fructiferi se vor stratifica in santuri adanci de 30-40 cm, cu latimea de 45-55 cm, facute in gradina, in scopul protectiei pomilor. Materialul saditor se va aseza in picioare, in legaturi a cate 10 buc in legatura, cu eticheta pe fiecare legatura, sau bucata pentru a se evita amestecarea soiurilor, si se va acoperi pe radacini 30-40 cm din tulpina cu nisip sau pamant bine maruntit care a fost scos din santul sapat. Daca nu s-a reusit plantarea pomilor toamna atunci este obligatoriu ca in sant sa se introduca apa din abundenta pentru a se elimina golurile de aer formate dupa acoperire.

Important: daca acesta operatiune este trecuta cu vederea exista posibilitatea ca radacinile sa inghete pe timpul ierni din cauza golurilor de aer.

Fasonarea radacinilor

Fasonarea radacinilor se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4 mm. Tinand cont ca prinderea se face pe baza radacinilor groase, de schelet, acestea se lasa cat mai lungi daca nu sunt ranite, in caz contrar acestea se fasoneaza deasupra ranii. Prin aceasta se innoiesc taieturile facute la scos, operand cu foarfeca, se scurteaza radacinile frante ori ranite, imediat deasupra ranii, lasandu-se intregi cele sanatoase principale. Radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.

Mocirlirea radacinilor

Consta in scufundarea repetata a radacinilor pomilor intr-un amestec de pamant bine maruntit intr-un vas cu apa. Aceasta mocirla stimuleaza vindecarea ranilor si aparitia de noi radacini. Pomii se vor planta imediat dupa aceasta operatiune pentru ca mocirla sa nu se usuce pe radacini.

Plantatul pomilor fructiferi

Pomii se aseaza in gropi astfel ca punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un musuroi din pamant maruntit pe care se aseaza radacinile pomului. Se arunca apoi pamant maruntit printre radacinile rasfirate.

Dupa ce au fost acoperite radacinile, se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile. Dupa ce s-a nivelat solul tras peste radacini, se taseaza foarte bine prin calcare insistenta. Se trage apoi tot pamantul in groapa, pana la nivelul superior al acesteia si se calca din nou.

Se adauga o galeata de apa, apoi se mai calca o data si se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger. Dupa 4-5 zile se revine daca nu sunt precipitatii si se mai uda o data cu circa 5 l-apa la un pom, dupa care se taseaza insistent inca odata.

Important: Daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.

Tratamente de Iarna, Primavara

1.TOAMNA

Toamna dupa ce cad frunzele, se face o imbaiere a pomilor cu unul din urmatoarele uleiuri horticole:

CONFIDOR OIL (insecticid acaricid) – se dizolva 150 ml / 10 l apa,
sau
Piatra vanata (CuSO4) se dizolva 200g in 10 l apa fara var
- temperatura sa fie peste 5 oC
- sa nu fie ceata sau umezeala
- pomul sa nu fie umed
- se va imbaia pomul in intregime de la varf pana la baza

2. PRIMAVARA TIMPURIU

Primavara timpuriu pana la dezmugurit se mai poate face un tratament cu ulei horticol. Aplicarea uleiului se face impotriva oualelor hibernante de acarieni, larvelor hibernante ale paduchelui din SAN JOSE si paduchilor testosi.

3. LA INFRUNZIREA MUGURILOR

Se aplica tratamente impotriva rapanului, fainarii si altor boli cu fungicide de contact BRAVO 500 SC-0,25 %/ 10 l apa, sau DITHANE M45-0,2%/ 10 l apa, sau SHAVIT 72 WP-0,2%/ 10 l apa, in asociere cu insecticide de contact KARATE ZEON-0,2%/ 10 l apa, sau RELDAN 40 EC-0,1%/ 10 l apa, sau FASTER 10 CE-0,030%/ 10 l apa.

4. LA BUTONUL FLORAL ALB SAU ROZ

Se aplica tratamente impotriva reapanului, moniliozei si altor boli cu fungicide sistemice ,CURZATE MANOX-30g/ 10 l apa, sau ALIETTE 80 WG-0,3%/ 10 l apa, sau TOPSIN-0,1%/ 10 l apa, asociate cu produse destinate combaterii insectelor CALYPSO 480 SC-0,2%/ 10 l apa, sau TALSTAR 10 EC0-0,04%/ 10 l apa, sau ACTARA 25 WG-0,01%/ 10 l apa.

5. LA SCUTURAREA PETALELOR

Tratamente impotriva reapanului moniliozei si fainarii cu fungicide asociate cu produse destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

6. LA FORMAREA FRUCTULUI

Tratamente cu fungicide asociate cu insecticide si acaricide destinate combaterii defoliatorilor, larvelor miniere, vispilor si acarienilor

7. DUPA RODIRE

Se vor aplica tratamente la interval de doua saptamani cu:
- insecticide (pentru combaterea paduchilor, afidelor, viermilor, vispilor)
- fungicide (pentru combaterea rapanului, fainarii, manei, putregaiului)
- acaricide (pentru combaterea acarienilor) 

Recomandari
15.00 Lei
15.00 Lei
Site web creat de Coral Design Cluj